0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “BREITNER vs ISRAELS, VRIENDEN EN RIVALEN”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Dit najaar kunt u in het Kunstmuseum in Den Haag genieten van twee van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van het einde van de 19e eeuw: George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Zij staan wel bekend als de Amsterdamse impressionisten. Gedurende hun carrière bewoog hun relatie zich voortdurend tussen vriendschap en rivaliteit. Door de kunstenaars naast elkaar te presenteren blijkt de wisselwerking tussen beiden, en het effect dat deze had op hun kunstenaarschap. Ontdek deze twee groten uit de Nederlandse kunstgeschiedenis en hun bijzondere relatie tijdens deze tentoonstellingslezing van Art & Leisure.  

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op dinsdagavond 18 februari 2020 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Dat Breitner en Israels met elkaar in contact kwamen, was onontkoombaar: beiden genoten hun opleiding in Den Haag, en legden zich daarna toe op militaire thema's. Ze bewogen zich kortom in dezelfde kunstkringen. Al snel stak echter bij Breitner jaloezie de kop op toen hij merkte hoe de 8 jaar jongere Israels, zoon van de vermaarde schilder Jozef Israels, succesvol zijn entree maakte in de Haagse kunstwereld.
Israels wilde zijn eigen pad volgen en vertrok naar Amsterdam, waar kort daarna ook Breitner arriveerde. Hier ontwikkelde de oudere kunstenaar zich tot een getalenteerde en gewilde schilder van het leven in de stad. Israels daarentegen bleef zoekend, maar de invloed van Breitner is evident in zijn stijl. In zijn brieven bekende hij heimelijk dat het werk van zijn collega-schilder hem zowel inspireerde als intimideerde.

Tijdens deze lezing maakt u uitvoerig kennis met Breitner en Israels; zowel professioneel als persoonlijk. U zult leren hoe zij van elkaar verschilden en welke overeenkomsten zij hadden op het gebied van stijl en werkwijze. Ook ontdekt u meer over hun relatie, en hoe de wisselwerking tussen beide kunstenaars hen tot grote hoogte stuwde.

Stapt u met ons in de kunstwereld van de 19e eeuw?