0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN Lezing: “UTRECHT, CARAVAGGIO EN EUROPA”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Het Centraal Museum in Utrecht organiseerde deze winter een prachtige en belangrijke tentoonstelling gewijd aan het caravaggisme: Utrecht, Caravaggio en Europa. Centraal stond de internationale invloed van de Italiaanse schilder Caravaggio op diverse schilders uit heel Europa, onder meer uit Utrecht. Op die manier kwam, via de Utrechtste Caravaggisten, zelfs Rembrandt in aanraking met de dramatiek en het licht-donker van de Italiaanse meester. Mede om die reden hebben het Historisch Museum de Bevelanden in samenwerking met Art & Leisure besloten u deze lezing, in kader van het Rembrandtjaar, nogmaals aan te bieden.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 13 mei 2019 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie.
Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Caravaggio was al tijdens zijn turbulente leven een beroemdheid, ook buiten Italië. Dit leidde tot een hele stoet kunstenaars die rond 1600 naar Rome reisde om inspiratie te putten uit zijn vernieuwende schilderijen. Ze werden aangetrokken door zijn realistische stijl, zijn gevoel voor drama en het beroemde licht-donker. Deze groep schilders staat bekend als caravaggisten.
De schilders kwamen onder andere uit Italië, Spanje, Frankrijk en de Nederlanden. In de tentoonstelling gaat uiteraard veel aandacht uit naar de Utrechtse caravaggisten: Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen. Hun werk wordt getoond naast dat van schilders uit andere Europese landen, die dezelfde inspiratiebron en thematiek hanteerden. Door de vergelijking wordt duidelijk hoe de uitwerking van het caravaggisme per land kan verschillen.

Tijdens deze lezing ontmoet u de schilders die in de voetsporen van Caravaggio traden. Reis met hen mee naar Rome en ontdek de aantrekkingskracht van de grote meester. U leert de kenmerken van het internationale caravaggisme, en de nationale verschillen herkennen.
Gaat u deze avond met ons mee naar de Eeuwige Stad?